glasgravör
GRAVERAT GLAS AV MARIA FEUK

Mer om mig
Jag föddes i en konstnärsfamilj i Budapest (Ungern), och självklart fick privatundervisning under uppväxten, jag fick teckna från liten ålder. Jag slipade mitt första glas vid 14 års ålder då jag gick på en estetisk linje på gymnasiet med keramik och glasslipning som tillvalsämnen. Jag skapade egna klädkreationer som 14-åring, designade och sydde upp plagg även för andra och självklart utbildade mig inom textil efter gymnasiet. Jag stickade mina egna tröjor, gjorde tygdockor samt allt möjligt pyssel och var allmänt hantverksintresserad. Jag har börjat med oljemåleri och även gjort beställningsjobb som skyltdekoratör. Vad jag än åtog mig för kreativ syssla, lyckades jag bra och fick alltid mycket beröm, och kanske just därför har jag inte fastnat vid något yrke förrän jag blev äldre.

Jag kom till Sverige då jag gifte mig med min svenske man år 1988. Efter en kort svenskundervisning med utmärkt resultat har jag redan 1989 påbörjat en svensk gymnasieutbildning som jag slutade med mycket fina vitsord. Kärleken till glaset återkom med möjligheten att vidareutbilda mig inom glasets underbara värld.

Det arbetet kräver konstnärlig känsla, men också maskinlära, lång utbildningstid, samt en stor investering för maskiner och verktyg. Min första gravyrmaskin köpte jag för stipendiepengar jag fick under utbildningen, och jag startade egen rörelse direkt efter utbildningen, eftersom jag såg bättre utvecklingsmöjligheter jämfört med att bli anställd på något glasbruk. Och jag har inte ångrat det en sekund. Jag har arbetat med glas sedan dess.

Att teckna fram nya motiv till mina handgravyrer och komponera mönster till slipning är en självklarhet. Min egen design kännetecknas av en delvis frostad yta med skimrande slipningar på glasklara objekt, eftersom jag älskar kristallens lyster i harmoni med frostad yta som ger kropp åt glaset. Jag har självklart gjort även färgat konstglas i samarbete med glashyttor.
Jag arbetar med glas heltid och sköter allt i företaget.
Jag både handgraverar, handslipar, motivblästrar på glas, samt gör fusade glasobjekt från små smycken till stora konstglas. Jag arbetar mestadels på beställningar men när tiden tillåter, även för eget nöje.
Jag gör alla glasgravyrer med omsorg, vare sig det är ett namngravyr på ett
billigare glas eller dyrbart tidskrävande konstglas.


Lite om vad jag gör i glas

Olika glasprismor finns alltid på lager. De är fröjd för ögat hängande i ett soligt fönster. Det finns blommiga motiv för vår och sommar, och frostiga stjärnor för vinter. Förutom romantiska mönster finns även neutrala och stilrena motiv samt änglar, katter mm.
Ovanligt fina motiv på alla sorters dricksglas, här vinglas och snapsglas, men det kan göras på skålar, vaser mm samt i serier. Många andra vackra motiv, även stilren, egendesign.
Underbara tjockväggiga handblåsta glaskulor med vacker lyster och fina dekorer är en av dem mest eftertraktade presenterna. Så många glaskulor, så många mönster.
Dessa söta glasänglar är populära från söder till norr, det finns glasklara änglar eller i ljuvliga färger.
Djurgravyrer blir väldigt uppskattade presenter eftersom djuren har en särskild plats i alla våra hjärtan.
Mina smycken kännetecknas av vackra färger som flyter i varandra likt en slöja, men finns även enfärgade och glasklara.
Jag gör original, skär ut dekaler och kan serieblästra olika motiv på olika sorters glas. Det innefattar allt från textgravyrer till komplicerade motiv.
Porträtt tillhör de dyrare presenterna som jag handgraverar efter bild.
Fusat och blåst konstglas ställs ut på landets olika konstföreningar och gallerier. Här en fusad skulptur som heter Reptil.
Mina övriga bildkonst och konsthantverk som jag hunnit med under mina år
Jag gör ibland akvareller
mest människofigurer.
Ibland oljemålningnar, mest landskap.
Ansikten är ett favoritområde, kan vara som här, skulptering i trä
eller porträtt handgraverat i glas
eller porträtt
olja på duk

eller porträtt i omgivning
olja på duk

eller göra form till glasgjutning i lera
eller karikatyr stöpplat på kakel
eller karikatyr slipat i glas
eller blyerts
eller varför inte lekfull pyssel med alundeg
eller en katt målad med olja på träfanér
Mina många olika hantverk från förr
Jag har gått ut hantverkslinjen i Alvesta Gymnasieskola och hade kunnat bli möbelsnickare, kanske, vem vet, med lite praktik till ...
Jobbat en hel del med trä, här ett väggskåp för spegel eller tavla, egen design, möbelsnickeri
Här målade hallmöbler (eller piedestaler)
med utskuren dekor,
egen design,

möblersnickeri
Efter en hel del tid i Hjortsberga möbelsnickeri, har jag planerat, ritat och byggt mitt unika kök alldeles själv. På den tiden 30 år sedan var det både modernt och exklusivt i körsbärsträ. Självklart hela köket, inte bara den delen fotot visar.
Här ett mindre arbete, intarsia på en träask, jag har kvar den än idag.
Jag var inte mer än 6 år gammal när mormor frågade vad jag skulle vilja bli. Skulptör, sa jag då. Jag har fortfarande varmt om hjärtat.
Här keramik, skulpteringen var min grej, men jag har
även drejat.

Mer keramik, här bönder, men har skulpterat både hund, katt getabock och andra figurer
Här en blivande tomtedocka av
sculpey lera
Och mycket annat, arbete med tyg och läder,
Här skinnsömnad, det blev en jacka, en skärp och ett par inneskor denna gång.
Här bokbindning,
Jag har testat både i papper och i läder.
Jag har även gett mig på att testa tapetsering.
Det gick också
alldeles utmärkt.
Här kläddesign
och sömnad,
allt är eget arbete.
Här ett sött litet troll i mjuklera
Här porslinsmåleri
Jag har även "graverat" i stenar

Förutom dessa har jag självklart stickat, virkat, broderat, vävt, sytt dockor,
svarvat, snidat, gjort träsnitt, gjutit betong och har även jobbat med mässing, koppar, renhorn, tenntråd, glasmåleri och möjligtvis annat som fallit i glömska.


Tillbaka till kontaktsidan

© © ©

• Observera att bilderna inte får publiceras eller användas i visningar eller liknande utan mitt, Maria Feuk (fd Tingsund)s skriftliga tillstånd enligt lagen om upphovsmannarätt. Det gäller även att kopiera och försöka efterlikna mina motiv.

• COPYRIGHT: © All photographs on this site are my copyright, © Maria Feuk.
If you wish to make any commercial use of these images then you will require my permission. You may contact me by E-mail